Uge 17 - Verdensmålsuge

15.04.24
Hvordan kan vi hver især og i fælleskaber blive bedre til at passe på klimaet og hinanden? I uge 17 sætter vi særligt fokus på FN's 17 verdensmål for at få en mere bæredygtig verden for både mennesker og den planet, vi sammen bor på.

I uge 17 sætter Slagelse Biblioteker og Borgerservice særligt fokus på FN's verdensmål, men det er selvfølgelig noget, som vi arbejder aktivt med hele året rundt. For hvis vi skal nå målet, kræver det, at alle er med. Derfor er Danmarks biblioteker gået ind i kampen for en bedre verden og for at inspirere til at leve et mere bæredygtigt liv.

Gør det globale lokalt

Danmark er medlem af FN og har derfor forpligtet sig på verdensmålene. Det gælder både staten og kommunerne, og alle kommuner i landet er enige om at arbejde med verdensmål.

På Slagelse Biblioteker og Borgerservice arbejder vi på at leve op til Slagelse Kommunes fokus på verdensmål og på, hvordan vi som kommunal institution kan understøtte bæredygtig udvikling.

Vi tror på, at lokal forankring, engagement, viden og læring kan være med til at løse de udfordringer, som vi alle sammen står overfor.

Biblioteksvæsenet er i sin kerne bæredygtigt – bøger og andre materialer kan gå på omgang mellem alle bibliotekets brugere, så vi i fællesskab har adgang til en guldgrube af viden, oplysning og underholdning. 

Bibliotekerne arbejder allerede aktivt med bæredygtige kulturændringer, vaner og handlemønstre. Men for at målene kan nås, skal vi i endnu højere grad inddrage borgerne med små og store løsninger på vejen til at gøre verdensmål til hverdagsmål.

Sammen vil vi ændre måden, vi gør tingene på og på sigt skabe en mere bæredygtig adfærd på bibliotekerne og blandt borgerne.

Bibliotekernes verdensmålserklæring

Danmarks Biblioteksforening har i samarbejde med en række organisationer skabt Bibliotekernes Verdensmålserklæring. Det er et manifest, som tilkendegiver, at

”Biblioteket som vidensinstitution er indgang til alle verdensmål – information, viden og fakta som den ene del og biblioteket som proaktiv spiller, der med initiativer, facilitering og borgerinddragelse kan medvirke til konkrete handlinger og forandringer som den anden del”.

Slagelse Biblioteker og Borgerservice støtter op om erklæringen og arbejder på, at de 17 verdensmål skal fungere som rettesnor for de konkrete aktiviteter og temaer, vi arbejder med i det daglige. Læs verdensmålserklæringen her

Vi har allerede igangsat en række små og store tiltag for både medarbejdere og byens borgere.

Læs mere om FN's verdensmål her og så har vi samlet en lille litteraturliste herunder med gode bøger, som på den ene eller anden måde kommer i berøring med verdensmålene. God læselyst!

 

Kilde og inspiration: Ballerup Bibliotekerne