Historiefestival: Hjælper det at sige undskyld? En samtale om afvigere – før og nu
Tvang, diskrimination, svigt og overgreb. Det er ikke ret lang tid siden at børn, unge og voksne, der blev betragtet som afvigende, unormale, åndsvage eller moralsk defekte blev anbragt på opdragelseshjem, i forsorgen eller på anstalter. Her bestod hverdagen for mange af tvang, diskrimination, svigt og overgreb. Det var det, der skete på Livø, som ”Afvigernes Ø” handler om, og det skete mange andre steder i Danmark.
Spørgsmålet er, om vi er blevet klogere af dette mørke kapitel i vores historie? Har vi lært noget? Hjælper det at sige undskyld? Hvor langt er vi egentlig kommet med at give alle lige muligheder i samfundet?
Alt dette og mere, kommer vi rundt om i samtalen, som modereres af Gustav Lindberg Maindal fra Roskilde Bibliotekerne. Samtalen vises direkte på dit lokale bibliotek, hvor der også vil være mulighed for at stille spørgsmål.
Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig. Tilmelding skal ske til hvert enkelt foredrag denne lørdag.
Arrangementet er en del af Bibliotekernes Historiefestival 2023.
Om festivalen
Bibliotekernes Festival for Historie (BFH) er en årlig indsats, hvor de danske centralbiblioteker, sammen med Det Kgl. Bibliotek, sætter fokus på historie og kulturarv. Spørgsmålet vi adresserer er: Hvordan kan vi skabe større opmærksomhed omkring historie og bibliotekernes mange historiematerialer og digitale samlinger.
Svaret på det spørgsmål er blevet til BFH, en landsdækkende festival med Det Kgl. Bibliotek og folkebibliotekerne som afsender. Over en uge i efteråret (uge 47) byder biblioteker fra landets regioner til hybride arrangementer (streaming + fysisk) med nye aktuelle vinkler på historie og samfund under et bredt tema, der fastsættes årligt.