Bibliotekernes festival for historie 2024

11.10.24
Vær med når biblioteket fejrer historien. Bibliotekernes festival for historie handler i år om hvordan vi tog alt det fremmede og gjorde det hjemligt og dansk.

Under overskriften Med lånte fjer byder bibliotekerne fra den 18. til den 23. november 2024 på spændende livestreamede foredrag fra folkebiblioteker over hele landet - på biblioteket og live fra stuen.

Vi skal beriges med nye perspektiver fra Morten Bruun om fodbold, Anne-Cathrine Riebnitzsky om den historisk roman, Bo Lidegaard og Isam B om kulturmøder. Fra det gamle Rom, over Den store nordiske krig til popmusik skal historien endevendes.

Ligesom kragen, der i en af Æsops fabler, smykkede sig med påfuglefjer og følte sig vigtigere, er dansk historie er rig på udenlandske ideer, stilarter og kulturobjekter, som vi har pyntet os med. Historikere, forskere og forfatter vil give deres vinkel på dansk historie og alt det fremmede der inspirerede den.  

Live i stuen

Fra den 18.-23. november 2024 byder Bibliotekernes Festival for Historie på vidende oplægsholdere og livestreaming fra hele landet. Temaet er ”Med lånte fjer” og handler om hvordan dansk historie er blevet til ved mødet med det fremmedartede. Hvad enten det har været gennem fredsommelig udveksling eller drabelig krig.   

Fra mandag til torsdag i uge 47 sender vi hver dag samtaler og foredrag fra forskellige steder i landet hjem til dig i stuen. Oplægsholderne kommer fra landets museer og kulturarvsinstitutioner og vil fortælle om deres vinkel på årets tema.

Fra danske madretter til oldtid – programmet på årets festival for historie har det hele. Se livestreamingerne HER

  • Mandag den 18/11 

Oldtidens skibe

Livestreaming fra Roskilde Bibliotek kl. 16:30 - 17:30.

Skibsarkæolog Morten Ravn fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde, folder festivaltemaet “Med lånte fjer” ud med udgangspunkt Danmarks maritime historie – fra bronzealder til vikingetid. Dansk skibsbygning og søfart har altid været påvirket af idéer, metoder og teknikker fra det store udland. I dette foredrag skal vi se nærmere på den allertidligste udenlandske inspiration: hvordan bronzealderens europæiske netværk kom til at påvirke dansk skibsbygning og søfart, hvordan det mægtige Romerrige satte fut i den danske skibsteknologi, og hvordan den nordeuropæiske sejlteknologi kom til at revolutionere det danske samfund i vikingetiden.

Krig og tab der formede Danmark

Livestreaming kl. 19:00 - 20:30 fra Roskilde Bibliotek.

Drømmen om et samlet Norden faldt for alvor fra hinanden med 17oo-tallets store nordiske krig og skilsmissen fra Norge i 1814. Historikere Dan H. Andersen og Rasmus Glenthøj udfolder de centrale begivenheder og diskuterer, hvordan det formede den danske nationale identitet.

En dansk-tysk byttehandel - Sønderjylland i bytte for De Vestindiske Øer

Livestreaming kl. 15:30 - 16:15 fra Dansk Centralbibliotek i Flensborg.

Sønderjylland i bytte for De Vestindiske Øer. Det kan i dag lyde som lidt af et luftkastel. Ikke desto mindre mente flere danske politikere i tiden efter 1864, at en byttehandel, hvor Danmark fik Sønderjylland retur mod at afstå De Vestindiske Øer til Tyskland, var en mulig løsning på det sønderjyske spørgsmål. Danmark ville genvinde det tabte Sønderjylland samtidig med, at man kom af med en koloni, som drænede statskassen, mens tyskerne kunne sikre sig nogle attraktive flådestøttepunkter i Caribien. Foredrag ved historiker Klaus Tolstrup Petersen, Forskningsafdelingen ved Dansk Centralbibliotek i Flensborg.

  • Tirsdag den 19/11

Er der troværdig viden på nettet?

Livestreaming kl. 16:30 - 17:15 fra Lex Danmarks nationalleksikon

Kunstig intelligens revolutionerer vores søgning efter viden. I fremtiden vil samtalerobotter levere endnu mere skræddersyede svar og anbefalinger. Det vil skabe en mere interaktiv og personlig oplevelse, hvor vi vil opleve, at vi kan gå i dialog med indholdet. På den anden side vil vi ikke længere vide, hvor indholdet kommer fra, hvilke kilder det bygger på og hvad vi har ”lånt” fra andre uden at vide det. Ansvarshavende chefredaktør Erik Henz Kjeldsen, Lex – Danmarks nationalleksikon fortæller hvordan Lex arbejder med at sikre alle adgang til troværdig viden og hvordan den opgave har ændret sig med tiden.

At skrive historien til live

Livestreaming kl. 19:00 - 20:00

Tag med til en spændende aften i selskab med forfatteren Anne-Cathrine Riebnitzsky. Riebnitzsky vil dykke ned i kunsten at skrive historiske romaner, herunder hvordan virkelighed og fiktion flettes sammen, og hvilke udfordringer og overvejelser der følger med at beskrive historiske personer og begivenheder.

Med udgangspunkt i sin kommende roman Tempel, der foregår i årene op til Jesu fødsel og er første bind i en planlagt trilogi om en af de mest betydningsfulde fortællinger i vores kultur, vil hun dele sine tanker om research, autencitet, og hvordan hendes personlige værdier afspejles i fortællingen. Vi kommer tættere på historien, processen, og de valg, der former en god historisk roman. Et must for alle historieinteresserede og litteraturelskere, der vil dykke ned i fortidens univers!

  • Onsdag den 20/11

Historien om dansk mad

Livestreaming kl. 15:30 - 16:15 fra Roskilde Bibliotek.

Foredraget giver indblik i, hvordan vi gennem tiden har diskuteret og defineret dansk madkultur, og hvordan forskellige forestillinger har påvirket vores forhold til den mad, vi spiser. Ser du foredraget mens du laver mad, så er seniorforsker Caroline Nyvangs forslag til en dansk menu a la 1910 farsretter, det kunne være frikadeller eller forloren hare. Alternativt kunne det være Danmarks nationalret ”Stegt flæsk med persillesovs”.

Rettens rødder

Livestreaming kl. 16:30 - 17:15 fra Roskilde Bibliotek.

De fleste har en holdning til hvordan traditionelle retter skal smage og hvornår de skal spises. Men hvor stammer retterne egentlig fra? Og har de altid smagt, som de gør i dag? Foredraget er med Anna Katrine Werge Bønnelycke, arkivar ved Gentofte Lokalarkiv, og det følger de tråde, der binder det kulinariske Europakort sammen og bevæger sig tilbage til rødderne af nogle af vores traditionsrige retter.

Rom - Arkitektur til låns igennem århundrederne

Livestreaming kl. 19:00 - 20:00.

Byen Rom består af mange historiske lag. Den er præget af forskellige arkitektoniske stilarter fra antikken frem til i dag. Igennem århundrederne har man bygget videre på det, der lå der i forvejen. Antikken har været det store ideal, man gerne ville ligne. Men man ”lånte” også ganske håndfast af fortiden ved at genbruge de mange byggematerialer, der var tilgængelige i form af forladte bygninger fra Romerrigets storhedstid. Foredraget er med professor i kunsthistorie Maria Fabricius Hansen og tegneserieskaber Lars Horneman.

  • Torsdag den 21/11

Kampdag - fodboldhistorie med Morten Bruun

Livestreaming kl. 16:30 - 17:15 fra Roskilde Bibliotek.

Morten Bruun vil i sit oplæg fortælle om bogen “Kampdag”, der udforsker fodboldens rolle i kultur og identitetsdannelse, give os et dybt indblik i spillets historiske udvikling. Oplægget giver dig en sjælden mulighed for at høre fodboldens historie, fortalt af Morten. Derudover vil han dele ud af sine perspektiver på fodbold, som er mere end bare en sport. Det er også noget der påvirker identiteten for byer og landsdele.

Dansk popmusiks svenske rødder

Livestreaming kl. 19:00 - 20:00.

Troede du, at "Karl Herman og jeg" af John Mogensen var indbegrebet af dansk popmusik? Tænk igen. Denne ikoniske sang har, ligesom mange andre dansktophits, faktisk sine rødder i Sverige. Dette skyldes særligt etnologen og visesangeren Ulf Peder Olrogs arbejde med Svensk Visearkiv. Gennem en omfattende samling af svenske folkesange skabte Olrog melodier og tematikker, hvis kvaliteter også var med til at forme dansk popmusik.

Livestreaming på Slagelse Bibliotek

  • Lørdag den 23/11 

Danmarkshistorie med lånte fjer

Livestreaming kl. 11:00 - 12:15 på Slagelse Bibliotek.

I denne samtale graver historiker og forfatter Kåre Johannesen sammen med forsker og ph.d. Kasper Holdgaard Andersen fra Moesgaard Museum ned i de danske nationalsymboler, deres historie og deres mulige forfald. For når alt kommer til alt, er det så egentlig dansk – eller er det noget vi har lånt, stjålet, fået overleveret eller digtet på? Vi griber fat i nogle af de historiske holdepunkter som vi betragter som allermest danske. Hvilke overleveringer, kulturmøder og traditioner bygger historierne på? Hvordan kan historier som disse være med til at skabe en fælles historie og national identitet for Kongeriget Danmark?

Kulturmøder på godt og ondt

Livestream kl. 12:30 - 15:00 på Slagelse Bibliotek.

Historiker og tidligere chefredaktør, Bo Lidegaard, og musiker og debattør Isam Bachiri byder ind med deres faglige og personlige vinkler. Samtalen modereres af historiker og kulturformidler Morten Krøier Grützmeier. Isam B vil varme op til samtalen men en sang. 

Læs mere om arrangementerne og husk at bestille billetter til lørdag på Slagelse Bibliotek HER