Filmfestival Cannes
Filmfestival Cannes

Danske instruktører i udlandet

19.05.15
I weekenden løber Filmfestivalen i Cannes af stablen, denne gang uden dansk deltagelse. Vi har bundet en lille buket af gode dvd´er af danske instruktører på den udenlandske scene.

Monica Z (2013), Peter Fly
At en dansk instruktør bliver bedt om at lave en svensk film om en af deres mest folkekære kunstner må siges at være noget af et kompliment.
Monica Z skildrer den ikoniske svenske jazzsangerinde og skuespiller Monica Zetterlunds store gennembrud og blomstrende karriere i tresserne. Zetterlunds unikke og levende tilstedeværelse på scenen gjorde hende til en ekstraordinær kunstner, men bag rampelyset kæmpede hun med en manglende tro på eget talent og et turbulent kærlighedsliv. Filmen følger hende fra de tidligere år på jazzklubber i Stockholm, gennem succesen i tresserne, hvor hun blandt andet spillede sammen med Bill Evans på albummet Waltz for Debby, og til hun bliver gift med bassisten Sture Åkerberg i 1974.
Ved Sveriges store filmprisuddeling Guldbaggen var filmen nomineret til elleve priser og vandt fire. Peter Fly modtog prisen for bedste instruktør.
Peter Fly er herhjemme mest kendt for trilogien om under-, middel- og overklasse Danmark. Bænken (2000), Arven (2003) samt Drabet (2005). Filmene har modtager flere Bodil og Robert priser.
Peter Flys næste projekt bliver for tv. Han er i gang med at lave DRs næste store dramasatsning om økonomisk kriminalitet i det danske erhvervsliv.

Drive (2011), Nicolas Winding Refn
Ryan Gosling spiller hovedrollen som den mystiske chauffør i Los Angeles. Han er stuntman i Hollywood om dagen, og om natten hyres han til at køre flugtbiler under brutale røverier. Han bliver kaldt Driver, og han er en enspænder. Men han forelsker sig alligevel i naboen, den smukke Irene, en påvirkelig, ung mor. Hun trækkes ind i det kriminelle miljø, da hendes mand, den forbryderiske Standard, pludselig vender tilbage.
Driver tager et job, som skulle have skaffet penge til at betale beskyttelsespenge til Standard. Men kuppet går galt. Han gør, hvad han kan for at forsvare den pige, han elsker – hele tiden med dødsensfarlige forbrydere i hælene. Driver opdager imidlertid, at gangsterne er ude efter mere end sækken med kontanter i bagagerummet. De er ude efter Irene og hendes søn. Og så er Driver nødt til at skifte gear og gå fra forsvar til angreb.
Det startede med Pusher i 1996. Blot 24 år gammel. Siden da har Nicolas Winding Refn sammen med Lars von Trier været dansk films uartige drenge. Det er blevet i alt ni film, heraf de fem på engelsk.

Brothers (2009), Susanne Bier
Den amerikanske soldat, Sam Cahill, er udsendt i tjeneste i Afghanistan. Hans bror. Tommy, er en arbejdsløs, fordrukken slagsbror- ikke uanfægtet af faderens favorisering af hans bror.
Da Sams helikopter skydes ned i et bjergområde, bryder hans kone Nathalies verden sammen hjemme i USA.
Uvidende om under hvilke torturlignende forhold hendes mand holdes fanget og hvilke uhyrligheder han som krigsfange tvinges til at udføre, kæmper Nathalie for at få en hverdag til at fungere for sine to døtre.
Under Sams fravær knytter Tommy sig til familien og udfylder langsomt det tomrum, hans bror har efterladt.
Lyder handlingen bekendt. Så er det fordi Brothers er en amerikansk genindspilning af Susanne Biers egen Brødre fra 2004.
Den eneste ene og Elsker dig for evigt er nogle af de film der har gjort Susanne Bier til en af de mest populæreste danske instruktører de sidste 10-15 år. Og med en Oscar for Hævnen i 2011, har udlandet for alvor fået øje på den danske instruktør. Hendes næste opgave i udlandet bliver en tv-miniserie for engelske BBC, The Night Manager efter John le Carre spionroman fra 1993.

An Education (2009), Lone Scherfig
Vi er i England 1961. Jenny er 16 år. Køn, begavet og på vej til Oxford og en prestigefyldt uddannelse. Så møder hun David. Han er noget ældre end hun, han kører sportsvogn, er charmerende og lever et spændende liv. Et voksent liv, som Jenny i den grad savner. Med det er ikke uden omkostninger at kaste sig i armene på nattelivet, før man er helt indstillet på at se morgendagen i øjnene. Hvordan træffer Jenny valget mellem den fineste uddannelse og livets fascinerende skole?
Filmen blev nomineret til 3 Oscars og Lone Scherfig modtog en BAFTA nominering for bedste instruktion.
Uden den store medieopmærksomhed har danske Lone Scherfig skabt sig en solid filmkarriere i udlandet. Det var hende der lavede en af dansk films største publikumssucceser nogensinde nemlig Italiensk for begyndere fra 2000. Filmen skabte også opmærksomhed i udlandet, således modtog den bl.a. en Sølvbjørn ved Berlin Filmfestival. Hun har sidenhen lavet en del film i udlandet især i England. Herhjemme har Lone Scherfig instrueret afsnit til tv-serier som TAXA, Morten Korch serien Ved Stillebæk samt DRs store serie Krøniken samt en enkel dansk spillefilm Hjemve (2007)

Dear Wendy (2005), Thomas Vinterberg
Premiereaktuelle Thomas Vinterberg (Far From the Madding Crowd) indspillede efter sit store internationale gennembrud med Festen i 1998 to udenlandske film, It’s all about love og så denne Dear Wendy.
Dear Wendy handler om den unge Dick, der bor i en fattig mineby i den sydøstlige del af USA. Ved et tilfælde kommer han i besiddelse af en pistol, og da han oplever våbnets magt og muligheder, tager han initiativ til at danne en klub: "Dandierne". Et broderskab af bevæbnede, fredselskende og jævnaldrende outsidere. De har hver deres personlige, navngivne pistol, og i en forladt minegang finder de fornyet styrke og fællesskab. Kun i klubben må de bruge deres pistoler. Men regler er til for at brydes, hvis det bliver strengt nødvendigt...
Manuskriptet er skrevet af Lars von Trier

Dead Man Down (2013), Niels Arden Oplev
Den unge gangster, Victor, arbejder for bandelederen Alphonse, der styrer sit forbrydersyndikat med iskold brutalitet, men i virkeligheden bruger Victor Alphonses tillid til at komme så tæt på ham, at han kan hævne sig på de mænd, der nogle år tidligere udslettede hans familie.
Samtidig med, at Victor udfører sin hævn, begynder han at betragte – og bliver betragtet af – den mystiske unge Beatrice, der bor sammen med sin mor i lejligheden overfor. Beatrice, hvis ansigt skæmmes af et voldsomt ar, virker sårbar, men er i virkeligheden ude på sit eget hævntogt. Hun har opdaget Victors allerdybeste hemmeligheder, og med truslen om at afsløre ham, tvinger hun ham til at blive sig egen, private, hævnende engel. Både Victor og Beatrice lever for at hævne fortiden, men deres skæbnesvangre møde fører hurtigt til en overordentlig livsfarlig nutid og måske en meget kort fremtid.
Som så mange andre unge danske filmfolk fik Niels Arden Oplev masser af instruktørerfaring gennem sit arbejde med tv-serier som TAXA og Rejseholdet. Siden er det blevet til syv spillefilm. Heri blandt Drømme og To verdner og det store internationale gennembrud Mænd der hader kvinder. Senest film er Kapgang fra 2014.

Night train to Lisbon (2013), Bille August
Raimund Gregorius lever stille i Bern, da han redder en ung kvinde fra selvmord og pludselig befinder sig i nattoget til Lissabon med en bog som eneste pejlemærke. Bogen fører ham sammen med mennesker, som i 1960'erne var med i modstandsbevægelsen mod diktatoren Salazar
Bille August regnes for en af dansk films største instruktører i nyere tid. Det er bl.a. blevet til en Oscar (Pelle Erobreren) og to Gyldne Palmer (Pelle Erobreren og Den gode vilje). Efter en lang række filmproduktioner i udlandet, vendte Bille August tilbage til Danmark med Marie Krøyer (2012) og senest den anmelderroste Stille Hjerte fra 2014.

Tags