Sommerbogen
Sommerbogen

Personalet anbefaler til Sommerbogen 2018

18.06.18
Sommerbogen står for døren, men hvad skal du læse? Her kan du finde inspiration til mange timers læsning på strand og i hængekøje.
Armada
af Ernest Cline
En af Sommerbogens anbefalinger er fra børnebibliotekar Arne Larsen, der har fundet en herlig og vildt underholdende science fiction om fjendtlige aliens, der vil erobre jorden. Fans af computerspil og science fiction film vil elske denne bog.

Ernest Cline fik enorm succes med sin første roman ”Ready Player One”, som nu også er blevet filmaktuel med selveste Steven Spielberg som instruktør, og i sin anden historie fortsætter han så at sige i samme spor. Forfatterens fascination af computerspil og populærkultur fra 1980’erne er også denne gang indkapslet i handlingen, og den opmærksomme vil kunne finde elementer fra diverse katastrofefilm om angreb mod jorden, utallige referencer til populære computerspil, musik fra 1980’erne og meget mere. Det hele kobles sammen med en ung drengs opvækst uden en far, almindelig High School liv, og resultatet er blevet enormt spændende og medrivende.

Og selvom man overhovedet ikke kender til at spille computerspil, kan man sagtens være med alligevel.

Da bedstemor var dreng
Af Anne-Marie Helfer
Børnebibliotekar Kirsten Lykke Stick Sommerbogs-anmelder "Da bedstemor var dreng" og hendes anbefaling er: Læs bogen. Historier skal gives videre, og det er sjovt at høre om gamle dage. Få din oldemor til at fortælle om dengang hun var barn. Vi bliver kloge på vores historie og kan glæde os over alle de gode muligheder vi har i dag.

Mie er født i 1947 i en lille landsby. Mie fortæller om hvordan det var at vokse op i gamle dage. Hvad de fik at spise, hvordan de boede, hvad de legede, hvordan hun fejrede fødselsdag. Dagligdagen med skole, cykelture, bedsteforældre og meget, meget mere.

De dødes skib (Magnus Chase)
Af Rick Riordan
Børnebibliotekar Arne Larsen har denne gang valgt at Sommerbogs-anmelde tredje og sidste, forrygende del af spændingsserien om drengen Magnus og hans farverige oplevelser blandt de nordiske guder byder igen på ultimativ og sjov underholdning for større børn og unge - men vi anbefaler at du læser de to første bøger i serien først. Rick Riordan, som har en lang række serier baseret på både græsk, romersk og ægyptisk mytologi bag sig, bl.a. bøgerne om Percy Jackson, er kendt for igen og igen at levere varen med hensyn til fin underholdning baseret på fagligt grundlag, og hans nye serie om de nordiske guder fortsætter i samme hæsblæsende og underholdende spor.

Dette er afslutningen på serien, "Magnus Chase og de nordiske guder". Tidligere skulle Magnus Chase finde et sværd og Thors hammer. Denne gang står større ting på spil. Magnus og hans trofaste venner skal redde verden fra Ragnarok. De begiver sig afsted i et vikingeskib for at stoppe den snu og farlige jætte, Loke, der er sejlet ud med "De Dødes Skib", Naglfar. Det er en fabelagtig spændende, underholdende og til tider morsom bog, som ikke keder læseren et eneste øjeblik. Plottet er intenst og fortættet med et flot flow i fortællingen. Magnus og hans venner er skildret med nærvær og sans for deres forskelligheder. Den gamle gudeverdens rolle i vort højteknologiske samfund er beskrevet med fantasi og humoristisk coolness.

Legenden om Ørnefolket - Den magiske ring
Af Patrik Bergström
Sommerbogs-anmelder og Børnebibliotekar Marie Louise Vernersen har valgt at give sig i kast med den nye serie Legenden om Ørnefolket og det tegner til at blive en helt fantastisk serie - vi kan næsten ikke vente på fortsættelsen!

Remus bor på kanten af vulkanen Nero, på øen Argonia, han stammer fra et miniputfolk der kaldes ørnefolket. Ørnefolket lever side om side med ørnene og Remus har trænet med en ung ørn kaldet Aquila. En dag varsler vulkanen, at den vil gå i udbrud, så Remus og Aquila må tage af sted for at redde hele Argonia, ved at finde og sammensætte en magisk ring, der kan mildne vulkanens udbrud. Vi følger Remus og Aquila, de møder menneskepigen Regina og sammen drager de tre ud for, at finde den sidste del af den magiske ring.

Jeg vil gerne anbefale denne bog, fordi den klassisk fortæller om en ung dreng der må ud på sit livs færd for, at blive sine fordomme kvit og for at vokse med opgaven. Derudover blev jeg dybt betaget af ørnen Aquila, der redder Remus mere end én gang i denne dragene fortælling. Bogen er smukt illustreret og har et spændende kort over øen Argonia, der giver læseren indtryk af, hvor man befinder sig undervejs og giver en ide om hvor Remus, Aquila og Regina også kommer hen på deres videre færd. Jeg ser helt klart frem til at få mere at vide og få opklaret om Argonia bliver reddet til sidst. 

Djævlens hjerte
Af Lars Kramhøft
Denne Sommerbogs-anmeldelse er af Børnebibliotekar Arne Larsen, der har fundet en ny dansk fantasyserie, som både er en blanding af historisk ridderroman, regelret fantasy og decideret gyser med elementer af sort magi.

Lars Kramhøft har tidligere udgivet et par novellesamlinger med overnaturlige emner for voksne og et par børnebøger ovre i den sjove og spændende afdeling mest for større drenge, og selvom denne hans første større fantasyroman er meget let at læse, er den bestemt ikke for mindre børn i hvert fald.

Selvom historien angiveligt foregår i Danmark i den tidlige middelalder og bevidst lægger sig op af især Walter Scotts ridderromaner, udvikler historien sig meget hurtigt til at blive en fortælling om sort magi og djævlekunst, og så er vi jo straks helt ovre i en helt anden genre. Man kunne have frygtet at de mange sammenblandinger af mange forskellige elementer ville have været for meget, men faktisk holder plottet stort set hele vejen igennem, og underholdende og kulørt er det i hvert fald.

Ekstraordinære rejser i tid og rum – Et hyldestalbum med Linda og Valentin
Børnebibliotekar Arne Larsen har denne gang kastet sig over en anmeldelse af en tegneserie - for selvfølgelig kan man også læse tegneserier i Sommerbogen. Christin og Mezieres mesterværk Linda og Valentin har rundet de 50 år, og det bliver markeret på fornemste vis med dette hyldestalbum. 37 tegneseriefolk hylder på hver deres måde verdens bedste tegneserie.

Serien om Linda og Valentin så dagens lys for første gang i 1967 (På dansk i 1972), og siden er det blevet til i alt 21 regulære albums og en masse små korte historie med de populære rumtidsagenter. Linda og Valentin er som nævnt en helt enestående produktion, og igennem alle disse år har man fået nogle helt forrygende historier og oplevelser.

Trods de mange år på bagen fremstår historierne stadig som noget af det ypperste på markedet, og at serien langtfra er afgået ved en stille død, modbevises både af Luc Bessons aktuelle spillefilm, et kommende helt nyt album fra Christin og Mezieres (”Erindringer fra fremtiden 2”), og naturligvis af dette fødselsdagsalbum.

Eva og Adam - En pige på mobilen (og IRL)
Af Måns Gahrton
Sommerbogs-anmelder og børnebibliotekar Marie Louise Vernersen, har denne gang kastet sig over anden del i en ny serie om Eva og Adam. Så hvis du kan lide at læse om den første forelskelse, sommerfugle i maven, forvirring og uvenskaber er denne bog lige noget for dig - men husk lige at starte med den første bog i serien.

Eva og Adam har kysset hinanden! Bare for sjov selvfølgelig – men det føles som alvor. Det synes Adam i hvert fald. Men Eva har vist travlt med noget, der er meget vigtigere. Sebbe fra klassen vil nemlig have hende og Annika til at optræde sammen med ham til forældremiddagen! Adam får en ukendt følelse. Adams gamle atletikhold giver lyd fra sig – de vil have ham med til et stævne. Det er svært, for hun er på holdet – Molly. Pigen, som Adam har dummet sig over for, og som bliver ved med at ringe, selvom Adam klikker hende væk. Hvad er det for noget? Er Adam vild med Molly eller er det Eva? Det er svært med alle de følelser. 

Harry Potter og fangen fra Azkaban
Af J.K.Rowling
Sommerbogs-anmeldelsen er denne gang af Arne Larsen, der er i gang med at genlæse Harry Potter og han er nået til tredje bind i den illustrerede udgave med Jim Kays fabelagtige billeder er ligesom de to forgængere slet og ret et pragtværk. Det er en udsøgt fornøjelse at læse og bladre i sådan en vellykket gengivelse og fortolkning af Harry Potter-universet. Den nye udgave betyder også, at endnu yngre børn vil kunne få glæde af historierne om troldmandslærlingen - og husk at de to første bind af Harry Potter også er kommet i illustrerede udgaver.

Harry Potter og bøgerne om hans oplevelser på Hogwarts er for længst blevet et velkendt verdensomspændende fænomen både som bøger, teater og film, og statussen som klassiker er i den grad slået fast.

Det er meningen, at alle syv bind om Harry Potter skal udkomme i denne særligt illustrerede udgave, og udover at man altid kan glæde sig til Jim Kays fabelagtige illustrationer som så at sige giver de velkendte historier nyt liv, så betyder alle illustrationerne og billederne også, at målgruppen bliver væsentligt yngre.

Jim Kay kendes i forvejen for sine fantastiske billeder til Patrick Ness ”Monster”, og han er omhyggeligt udvalgt til at illustrere alle syv bind i historien om troldmandslærlingen Harry Potter.

Vi har selvfølgelig også hele serien på både dansk og engelsk.

Kyssekatastrofer
Af Anneli Klepp
Sommerbogs-anmelder og børnebibliotekar Anne Louise Vernersen har kastet sig over serien Lines Verden, hvor bogen "Kyssekatastrofer" er femte del - men du behøver ikke læse bøgerne i rækkefølge.

Lines skal overnatte hos hendes ven og nabo Anders. Anders er på biblioteket, med hans nye ven Jeff der kommer fra England, Line er lidt irriteret på ham, men hun ved ikke rigtig hvorfor. Der går lidt tid før Line finder ud af, at den Jeff Thomsen som hendes veninder Eva og Emma snakker om, at de gerne vil invitere til kyssefest, er den samme Jeff som Anders er blevet venner med og pludseligt er alle vennerne samlet hos Anders til tacos.

Jeg vil gerne anbefale ”Kyssekatastrofer” som en del af din sommerlæsning, den er hyggelig at læse, og handler om venskaber, det første kys der sammenlignes lidt med en god suppe – man har altid lyst til mere, eller har man? Derudover finder Line også ud af, at ”man må nok kysse nogle frøer før man finder den rette, ” som hendes mor konkluderer over en kop god snakkekakao.

Nevermoor
Af Jessica Townsend
Sommerbogsanmelder og børnebibliotekar Arne Larsen har endnu en gang fundet en fantasy-bog til anmeldelse og denne gang stiller han spørgsmålet: Er dette arvtageren til Harry Potter? Den vidunderlige, opfindsomme og idérige fortælling har i hvert fald de rette elementer og kvaliteten til at blive det. Så hvis du elsker Harry Potter, så er det måske denne bog, der bliver din nye favorit.

Jessica Townsend debuterer med dette første bind i serien, og med undertitlen ”Morrigan Crows magiske prøvelser” får man allerede et fint vink om, hvilken slags litteratur der er tale om.

Townsend er allerede blevet sammenlignet med Rowling, og der er sandt for dyden en del sammenligningspunkter lige fra det ulykkelige barn, der kommer til et bedre og magisk sted, de forskellige prøver, og det onde, der lurer i baggrunden, men historien om Morrigan Crow er ikke kun et plagiat, men kan sagtens stå alene.

Den klassiske engelske fantastiske fortælling lige fra Alice i eventyrland” og ”Narnia” lurer i baggrunden men også en forfatter som Neil Gaiman (Hvis roman ”Neverwhere” jo næsten hedder det samme) og hans fantastiske verdener og skrivemåde må have været forfatterens inspirationskilde. Townsends bog har alle ingredienser til at blive en succes.

Nøglen til helvede
Af Peter Grønlund
Børnebibliotekar og Sommerbogs-anmelder Marie Louise Vernersen har fundet en bog, der kan give et godt gys!

Det er Djævlen, der åbner døren. Det er ikke en lærer, vi kalder Djævlen, fordi han er led og giver os mange lektier for. Det er den rigtige Djævel. Den der hersker i Helvede. Med horn og trefork og det hele. Der bliver ret stille i klassen.

Bogen er spændende og fyldt med drama lige fra starten. Man følger Anton, der bliver hentet af Djævlen midt i timen. Anton får en farlig og hårrejsende opgave. Uanset om han vil det eller ej – han skal hjælpe Djævlen. Djævlen accepterer nemlig ikke et pænt nej tak...Djævlen udpeger Anton som sin hjælper, fordi han er den eneste, der er modig nok. Anton føler sig dog ikke særlig modig.

"Nøglen til Helvede" er en fortælling om Antons gruopvækkende mission, der bl.a. fører ham i nærkamp med skolens pedel, fordi pedellen holder børn til fange i bure hjemme i sin stue.