Efterårets HistorieCaféer

20.08.24
Vi byder endnu gang velkommen til de populære HistorieCaféer. Hør om skrankepaver og papirnussere i HK's historie, breve fra sejlskibenes tidsalder og do's and dont's i slægtsforskning – som altid serveret over en varm kop kaffe.

I samarbejde med Slagelse Arkiverne og Slagelse Museum er vi nu klar med en ny sæson af historiecaféerne, som gør os klogere på alskens historiske emner - ofte med rødder i lokalhistorien. Du kan blandt andet dykke ned i HK-Kommunals hundredeårige historie, brevskrivning i sejlskibenes guldalder og få tips og tricks til slægsforskning. Så vidt rækker emnerne, når en ny sæson af historiecaféerne løber af stablen fra den 3. september - og vi glæder os!

HistorieCafé: Papirnussere og skrankepaver - HK-Kommunal gennem 100 år

Kom og oplev historiker Nina Trige Andersen fortælle om HK Kommunal med udgangspunkt i hendes bog "Papirnussere, skrankepaver og blanketfinker."

Overalt i den kommunale og regionale del af den danske velfærdsstat findes medlemmer af HK Kommunal, og fagforeningen har spillet en central rolle i udviklingen af de færdigheder, der skal til for at forvalte de kollektive ressourcer, de politiske rammer og borgernes rettigheder. Denne bog fortæller HK Kommunals og medlemmernes historie gennem udvalgte nedslag, og den trækker hidtil oversete begivenheder, personer og udviklinger frem i lyset.

Fortællingen om HK Kommunal er fuld af historier om modige kontormedhjælpere, om udspekulerede borgmestre og koleriske kontorchefer, om strejker, arbejdsnedlæggelser og kollektive opsigelser, om faggrænsestridigheder, om kvindernes indtog på det betalte arbejdsmarked og mændenes reaktion på samme, om hulkortmaskinernes revolution og al den anden nye teknologi.

Foredraget holdes den 3. september kl. 19 på Slagelse Bibliotek. Bestil din billet HER

HistorieCafé: Breve fra sejlskibenes guldalder

Hop ombord på de gamle sejlskibe med vind i håret og skumsprøjt om ørene, når vi styrer ud på de syv have med forfatter og foredragsholder Ole Sietam. Han vil denne aften fortælle om sejlskibenes guldalder via gamle breve og hvordan et ægteskab foregik på sejlskibskår.

Ole Sietams egen oldefar Hydra-Christensen var gift med Mikkeline, og gennem deres breve fra sejlskibstidens guldalder kommer vi nærmere deres ægteskab på sejlskibskår, livet ude og hjemme og at sejle over hele verden sammen.

Ægteparret Hydra-Christensen boede i Marstal, og sejlede ombord på Harboe Rederiernes skibe, den 3-mastede skonnert ”Herman” og barken ”Hydra” fra Skælskør. Et samarbejde, der varede i 29 år. Denne aften hører vi historien på Skælskør Bibliotek med passende udsigt over Skælskør Havn.

Foredraget holdes den 22. oktober på Skælskør Bibliotek kl. 19. Bestil din billet HER

HistorieCafé: Familiehistorier fra Korsør

Hvordan er det at udforske sin egen families historie, som også er en del af lokalhistorien? Med udgangspunkt i bogen 'Familier i Korsør' fortæller forfatterne Christian Balslev og Lise Schmedes om slægtsforskning, brug af arkiver og lokalarkiver og hvordan man skriver sin families historie.

Familiehistorierne og bag om arbejdet med bogen om Familier i Korsør. Rasmusen, Fischer, Kähler, Lützen og Mogensen 1824-1980.

Hvordan er det at arbejde med sin egen families historie, der samtidig også er en stor del af lokalhistorien? Christian Balslev og Lise Schmedes vil fortælle om deres bog, deres arbejde med den, brugen af egne arkiver og lokalarkivet, slægtsforskningen, familiernes historie i Korsørs historie. Der vil være historier, der ikke kom med, eller kom bagefter, samt om de kan anbefale andre gøre det samme.

Denne bog giver et indblik i fem familiers liv i Korsør. Med andre slægter udgjorde man Korsørs højere borgerskab. De store familier fandt sammen i erhverv og deraf følgende samarbejde og livligt selskabsliv. En stribe af ægteskaber på kryds og tværs var en naturlig følge.

Foredraget holdes den 5. november på Korsør Bibliotek kl. 19. Bestil din billet HER

Alle HistorieCaféerne kræver billet. Billetter koster 40 kroner og 20 kroner for medlemmer af Biblioteksklubben.

Vi glæder os til at se jer til en aften i historiens tegn.